Skip to main content

Vett och etikett

Vett och etikett

Klä dig rätt för festen

Frack, kostym eller smoking? Det är inte alltid lätt att veta vad man ska ha på sig när det är fest. Ofta står det på inbjudan vilken klädsel som gäller, gör det inte det kan du alltid ringa värdinnan och fråga. Självklart är du alltid välkommen att fråga oss på Tony´s Högtidskläder också. Nedan ger vi dig råd om hur du tolkar de olika klädkoderna.

Frack

Fracken är den mest högtidliga dräkten och passar vid bröllop, jubileer och galaevenemang. Till fracken bärs alltid vit väst och vit fluga. Svarta skor gäller alltid, helst av lackmodell. För damer gäller golvlång klänning i valfri modell och färg. Man brukar säga att ju större fest desto mer tyg nertill på klänningen och desto mindre tyg upptill.

Smoking

Smoking bärs vid högtidliga evenemang, födelsedagar och middagar. Vanligtvis är smokingen svart, mörkt grå eller mörkt blå. På sommaren kan även vit jacka användas till svarta byxor. Till smoking bärs fluga, vit skjorta och svarta skor. För att variera sin smoking kan man välja väst och fluga i olika mönster och färg. För damer innebär smoking stor variation; kort klänning, långklänning eller en elegant byxdress är alla ok. Det som avgör är själva karaktären på tillställningen och när på dagen den börjar. Ju senare på dagen desto längre klänning.

Mörk kostym

Står det mörk kostym på inbjudan gäller mörk kavaj och byxa i samma färg. Mörk kostym bärs vid både högtider och enklare evenemang. Vid mer formella tillställningar gäller vit skjorta men vid mer informella evenemang är det helt ok med en diskret färgad skjorta. Till mörk kostym bärs slips eller fluga i valfri färg samt svarta skor. För damer gäller kjol eller klänning som är under knälängd. Materialet ska gärna vara av den finare sorten såsom siden, sammet eller crêpe.

Kavaj

Klädkoden ”kavaj” innebär en stor frihet. Det man ska tänka på är att inte bära för fina kläder, dvs. frack och smoking. Kavaj signalerar också att det inte är ok med jeans. Olika färg på kavaj och byxa samt färgad skjorta och slips är däremot tillåtet och kan ge stor variation. När det gäller skor är det ok att bära annan färg än svart. Damen klär sig i kläder som är lite finare än ”fina” vardagskläder, dock ej långklänning.

Råd och tips

  • På bröllop är det endast bruden som får bära helvit klänning.
  • Damer bär inte helsvart på bröllop. Svarta detaljer går bra.
  • Inga bara axlar i kyrkan. Ha alltid sjal eller liten jacka med dig.
  • Bär inte ring utanpå handsken. Litet armbandsur bärs däremot utanpå handsken.
  • Kuvert väskan placeras inte på bordet, den hängs på stolsrygg eller läggs i knäet.
  • Enligt tradition ska bruden ha något nytt, något gammalt, något lånat och något blått.
  • Det är bara hovmästaren som bär svart väst och svart fluga till frack.